Nieuws

Verplicht vrijwilligerswerk

donderdag 4 juli 2024 - Algemeen


‘Verplicht vrijwilligerswerk niet te voorkomen’

Quick’20 ontkomt er niet aan vrijwilligerswerk in de (naaste) toekomst verplicht te stellen. Voor wie en voor welke werkzaamheden is nog niet bekend, maar wellicht wordt er het komende seizoen al proef gedraaid door sommige teams verantwoordelijk te maken voor een bepaalde taak.

Ron Ensink, behalve secretaris van het algemeen bestuur ook lid van de vrijwilligerscommissie, beseft dat de boodschap voor de nodige discussie binnen de club zal zorgen. “Maar”, licht hij toe, ‘een vereniging draait niet alleen op contributie maar vooral ook op mensen die de handen uit de mouwen steken. Het tekort aan vrijwilligers is een algemeen probleem.”

De situatie bij Quick’20 is in vergelijking met veel andere clubs nog redelijk rooskleurig. “We hebben ruim 1800 leden en zo’n 550 vrijwilligers, inclusief de mama’s en papa’s die meedraaien bij de Fabri League. Maar daar gaan we het niet meer mee redden. Het wordt steeds lastiger om alle taken die er zijn op en rondom de velden in te vullen. Daarom denken we dat we uiteindelijk vrijwilligerswerk op de een of andere manier verplicht moeten stellen.”

Binnen het bestuur en de vrijwilligerscommissie is het momenteel onderwerp van discussie op welke manier dat geregeld kan worden. “Het moet nog uitgekristalliseerd worden. Het kan zijn dat we in de loop van het komende seizoen al gaan proefdraaien door bepaalde taken toe te bedelen aan sommige elftallen. Een team krijgt een taak en maakt onderling uit wie en wanneer vanuit dat team die taak vervult. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan kantinediensten, hulp bij evenementen op ons complex en het innemen van kleding voor ons kledingfonds.”

Ron Ensink geeft aan dat het momenteel met hangen en wurgen meestal nog lukt om de vele vrijwilligerstaken bezet te krijgen. “Een steeds terugkerend probleem aan het begin van het seizoen is vooral ook de bezetting van de leiders en trainers voor de recreatieve elftallen. Dat is altijd een heel moeilijke zoektocht, maar dat geldt ook voor andere taken. We komen gewoon vrijwilligers tekort en concluderen dat het op deze manier niet door kan gaan. Er moet iets gebeuren.”

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube