Nieuws

Quick’20 leidt zelf jonge scheidsrechters op

donderdag 30 november 2023 - Algemeen


‘Heel leuk om wedstrijd te fluiten’

Bas Nijhuis en Benno Smidt hebben op deze regenachtige zaterdagmorgen een strategisch plekje gekozen in de middencirkel van veld 2 van Sportpark Vondersweijde. Zo kunnen beide leden van de Scheidsrechterscommissie goed zien hoe ‘hun’ jongens het doen op de speelveldjes. De jeugdige scheidsrechters, jongens van 13 en 14 jaar, fluiten overtuigend. Het zorgt voor waarderende woorden van ouders en leiders langs de kant.

“Die positieve reacties zijn ook weer een mooie stimulans voor onze jongens”, stellen Bas Nijhuis en Benno Smidt vast. Elke zaterdagmorgen staan ze klaar om een groep jonge arbiters op te vangen en te begeleiden. Samen met de andere leden van de Scheidsrechterscommissie: Rick Huyts, Fatih Capar, Jos Engbers en Patrick Kip. Hun enthousiasme draagt zeker bij aan het succes van dit project van Quick’20 om te zorgen voor voldoende (club)scheidsrechters. 

Dit seizoen zijn al dertien jongeren van 13 en 14 jaar nieuw via de Maatschappelijke Stage binnengestroomd, terwijl er ook nog eens zestien jongens  van 15 en 16  jaar van daaruit verder zijn gegaan als scheidsrechter. 

“In dat geval kunnen ze ook een kleine vergoeding krijgen. Dat gaat via FC Noaber, opgezet om vrijwilligerswerk te stimuleren”, zegt Bas Nijhuis (20). De speler van Onder 23 van Quick’20 heeft de bekende profarbiter als naamgenoot. “Nee, geen familie. Puur toeval”, licht hij lachend toe.

Hoewel de interesse voor het fluiten van wedstrijden er ook bij hem al van jongs af aan inzit. “Mijn opa was altijd scheidsrechter en rapporteur voor de KNVB en ook mijn oom was scheidsrechter. Zo ben ik er al vroeg ingerold”, zegt Bas, die met Patrick Kip coördinator is van de scheidsrechters voor de jongste elftallen. “Ik deel de jongens in voor de jeugdwedstrijden, hou de berichten van afmeldingen bij en begeleidt net als de andere leden van de commissie de jonge scheidsrechters op de zaterdagochtend. Dat doen we zowel voor, tijdens als direct na de jeugdwedstrijden. We geven tips en helpen de jongens op velerlei manieren op weg.”

Op deze morgen staat hij zij aan zij met Benno Smidt (74), al enkele decennia clubscheidsrechter. Benno brengt al zijn ervaring over op zijn jonge opvolgers. “Ik vind het prachtig om deze jongens te kunnen begeleiden. En ook om te zien dat sommigen al aangeven verder te willen gaan als scheidsrechter.”

Zoals Gijs Hofsté (17). “Ik fluit nu voor het vierde seizoen”, zegt hij vlak voordat hij het beginsignaal geeft voor zijn wedstrijd op deze ochtend. “Ik volg nu ook de externe scheidsrechtercursus van de KNVB en heb veel profijt van de opleiding die ik eerder bij Quick heb gehad.”

De jonge scheidsrechters Tijn Fictoor (13) en Mart Bloemen (14) luisteren aandachtig. Of ze net als Gijs uiteindelijk doorgaan als (club)arbiter weten ze nog niet, maar ze beleven nu veel plezier aan het fluiten van wedstrijden. “Ik ben ermee begonnen als Maatschappelijke Stage en vind het heel erg leuk”, vertelt Tijn.

Net als Mart krijgt hij na afloop van de wedstrijd  complimenten van Bas en Benno. “We doen altijd een korte evaluatie. Tijdens wedstrijden helpen we ook soms als dat nodig is, maar ze redden zich over het algemeen goed. Dat merkte je vanmorgen ook aan de reacties langs de kant. Als er al eens vervelende opmerkingen komen, spreken we ouders of leiders daar op aan. Maar dat gebeurt echt hoogst zelden. De waardering is over het algemeen groot voor deze groep jonge scheidsrechters.”

Langs de zijlijn spreekt Joyce Olde Scholtenhuis haar bewondering uit voor het scheidsrechterproject. Ze volgt op deze zaterdagmorgen de verrichtingen van dochter Tess (10) en haar ploeggenootjes. Ook zoon Marijn (13) voetbalt bij Quick’20. “Prachtig dat deze jongeren al zelf wedstijden leiden. Bijzonder leerzaam ook. Mooi dat Quick dit heeft opgezet. Een voorbeeld voor andere clubs, denk ik.”

Bas Nijhuis en Benno Smidt horen het glimlachend aan. Een warm compliment op een koude en miezerige voetbaldag die overigens voor hen nog maar net is begonnen. Voor Bas staat nog het thuisduel met Onder23 tegen FC Lisse op het programma, Benno spoedt zich naar een ander veld om zelf een wedstrijd te gaan leiden.

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube