Nieuws

Black and White steekt omroep in nieuw, oud, jasje.

zaterdag 23 september 2023 - Algemeen


Bestuurslid Carlo Engbers opperde in november vorig jaar in de bestuursvergadering het idee om de omroep eens een keer “aan te pakken”. Echt gezellig was het immers niet. Het was gewoon een saai hok: grijze vloerbedekking, witte tafel, wijnrode stoelen, witte wanden met hier en daar accentje zwart. Carlo en Henk Winkelhuis wilden zich wel over het idee ontfermen en ze kregen de vrije hand en het volste vertrouwen van de overige bestuursleden. Dát heeft het bestuur geweten. Carlo en Henk lieten er geen (kunst)gras over groeien. De omroep moest voetbal gaan ademen, dat werd het doel.

Jeroen van der Meer van de Stadszolder werd ingeschakeld en hij kwam met het idee om dan ook gelijk de geschiedenis in te duiken. Quick bestond immers al meer dan 100 jaar.

Vanaf dat moment sprongen bij Carlo en Henk alle signalen op groen. Ze stroopten alle kringloopwinkels en rommelmarkten af. Borne, Weerselo, Ootmarsum, Oldenzaal, maar ook winkels in Enschede, Diepenheim en uiteindelijk zelfs Dordrecht moesten er aan geloven. Menig bestuurslid fronste de wenkbrauwen, en meer dan dat, bij het zien van de eerste tweedehands, derdehands en nog meerderhands stoelen. Waar ging dit naar toe? Uit Borne kwam een ouderwetse kapstok en een ouderwetse klok en een poster met oude voetbaltaktiek uit Diepenheim. Het hield maar niet op.

Vanaf januari ging maandags om half 9 bij huize Engbers de bel. Onder het genot van een bakkie koffie en een heerlijke koek werden de werkafspraken gemaakt. Daarna togen de mannen iedere maandagmorgen op de omroep aan.

Het logo van Black and White kreeg een mooie gouden lijst van piepschuim. De overgebleven hoekjes werden voorzien van heus kunstgras. De muur kreeg een groen kleurtje, plafondplaten werden meegenomen, lambrisering werd aangebracht en gebeitst. Uit Losser kwamen een prachtig Perzisch tapijt en een gordijnkap voor boven de ingang. Een prachtige lamp voor boven de tafel kwam van één van de bestuursleden van Black and White.

“Zo,” zie Jos Damink, toen hij op een ochtend even weer poolshoogte kwam nemen, “dus dit wöt de hoeskamer van Black and White.” Daarmee was de naam voor de omroep geboren. Een week later had Anne Winkelhuis “Hoeskamer” (in spiegelbeeld) op de deur geschilderd.

Voor de grijze vloerbedekking kwam een houten vloer die vakkundig door Gerrit Geissink en Jan Wennink werd gelegd. Het beitsen namen Carlo en Henk weer voor hun rekening.

Hulp van het archief werd ingeroepen voor de vier schuifdeuren. Daar moesten foto’s komen. Jasper Moekotte van Letterpret kwam langs. Hij had wel ideeën. Dus dat kwam goed.

Er kwamen voetbalplaatjes uit de twintiger en dertiger jaren, boeken met voetbalplaatjes seizoen ‘69-’70 en ‘70-’71, voetbalspeldjes, voetbalpoppetjes, een heus voetbalveld op een plafondplaat en een tafelvoetbalspel aan de muur.

Woensdag zette Letterpret de puntjes op de bekende i. De vier deuren werden in 2 uur tijd omgetoverd tot de eye-catcher van de omroep.

In 5 maanden tijd transformeerden Carlo en Henk met hulp van velen de omroep van een saai hok naar een ruimte die voetbal ademt. Dat was de afspraak. Carlo en Henk hebben woord gehouden.

Donderdagavond was de officiële opening. Oud-voorzitters, oud-omroepsters, ereleden, bestuur en hulptroepen waren uitgenodigd. Ontvangst met kopje koffie in bijpassende nostalgische kopjes. Daarna heette voorzitter Ben oude Nijhuis iedereen welkom. Hij blikte even terug naar de afgelopen maanden en bedankte iedereen die had meegeholpen bij de transformatie van de omroep.

Voorzitter Eddy Gelhever sprak mooie woorden en overhandigde Ben een cheque voor aankoop van een authentieke oude afvalbak, een grote wens van Black and White. Oud-voorzitter Bert Heideman en zijn vrouw Mirjam schonken Black and White een toepasselijke, mooie nostalgische glazen bal/bol. Oud-omroepster Ingeborg Ottevanger verraste het bestuur met een prachtige thermometer/barometer met een authentiek plaatje “kantine K.V.V. Quick’20” dat al jarenlang bij haar en Pieter in huis lag.

Daarna ging het gezelschap naar de trap voor de officiële opening. Onze allereerste voorzitter Willy Wildenborg had de eer samen met de huidige voorzitter de opening te mogen verrichten. Hij knipte iets voor 8 uur soepel het lintje door. Daarna kon men zich groepsgewijs vergapen in de Hoeskamer waarbij de “aaaaah”s en de “oooooh”s niet van de lucht waren. Een feest van herkenning. Uiteraard was er daarna tijd en ruimte voor de derde helft met een hapje en een drankje.

Black and White is blij en ook wel een beetje trots, dat de omroep nu écht de “Hoeskamer” is van Black and White. “Het heeft een ziel,” zei iemand. Een groter compliment kun je niet krijgen.

Met dank aan Carlo en Henk voor al die maandagen noeste arbeid en iedereen die heeft meegeholpen.

Wil je de Hoeskamer een keer bekijken? Dat kan. Trek gewoon een bestuurslid aan z’n jas of stuur een mailtje of een appje. Op de donderdagavond zijn we trouwens vaak in de kantine te vinden.

 

Klik hier voor de foto’s

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube