Nieuws

Theo Pahlplatz, één van de grootsten die Quick’20 voortbracht

dinsdag 4 juli 2023 - Algemeen


Op 76-jarige leeftijd is zondagmiddag Theo Pahlplatz overleden. Hij is een van de grootste voetballers die Quick’20 voort heeft gebracht. Niet voor niets werd hij tijdens het 100-jarig jubileum verkozen in de Selectie van de Eeuw.

door Engelbert Heideman

Theo Pahlplatz speelde zo’n 500 (!) wedstrijden voor FC Twente, in 1966 maakte hij de overstap van Quick’20 naar de Enschedese eredivisieclub. Bij Quick maakte de talentvolle vleugelaanvaller al op 15-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht.
Bij FC Twente kende hij prachtige jaren met namen als Piet Schrijvers, Jan Jeuring, Dick van Dijk, Willem de Vries, Epy Drost, Eddy Achterberg en Kick van der Vall. ‘Met dat elftal hadden we kampioen moeten worden’, zei Pahlplatz al eens. De traditionele top 3 met Ajax, PSV en Feyenoord werd de stuipen op het lijf gejaagd.
In die tijd was FC Twente dicht bij een Europese beker, maar in de finale over twee duels bleek Borussia Mönchgladbach toch te sterk. Wel pakte Theo met FC Twente de beker, dat was in 1977, toen in de finale PEC Zwolle werd verslagen.
Theo speelde 13 keer in het Nederlands elftal, drie keer scoorde hij in Oranje. Zo speelde hij soms in een elftal met Johan Cruyff.
Bij Quick’20 kende hij ook gouden jaren. ‘Ik speelde toen met mannen als Ben Bartels, Hans Blokhuis, Hans Tulp, Ard Platvoet in de goal en natuurlijk Ben de Vries. We werden kampioen in 1964 en 1966. Weet je dat ik het eerste doelpunt maakte op sportpark Vondersweijde? Dat was een wedstrijd tussen de Twentse jeugd en leeftijdsgenoten van het Duitse Westfalen’, zei hij in het jubileumboek van Quick’20, dat werd uitgebracht toen onze club 100 jaar bestond.

Theo Pahlplatz passeert een tegenstander van het Turkse Eskisehirspor in het door FC Twente met 6-1 gewonnen thuisduel.

 
Na een fraaie loopbaan bij FC Twente, de club die hij zijn gehele loopbaan trouw bleef, speelde Theo nog een seizoen in de hoofdmacht van Quick’20, als laatste man. Ook was Theo nog trainer van onze A1-selectie.
Theo’s zoon Boudewijn maakte vroeger ook de overstap van Quick’20 naar FC Twente en ook hij sloot zijn loopbaan bij Quick af. 
 
Met het overlijden van Theo Pahlplatz verliest de Twentse voetballerij een van de grootste voetballers ooit, de Quick-familie is trots dat hij zijn voetballoopbaan bij ons begon én afsloot.
 
Wij wensen de familie alle sterkte toe met dit grote verlies.
Wij wensen de familie alle sterkte toe met dit grote verlies.

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube