Nieuws

Gerard van de Weer (1950-2022): afscheid van een Quick-icoon

maandag 17 januari 2022 - Algemeen


Met het overlijden van Gerard van de Weer verliest Quick’20 een icoon. Veertig jaar was hij verzorger van onze hoofdmacht, hij miste in al die jaren vrijwel geen wedstrijd. Gerard was al enige tijd ernstig ziek. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag, hij werd 71 jaar.

 

De herinnering blijft aan die kleine man die zo groot was in zijn daden. Zie hem daar weer het zoveelste sprintje zetten op weg naar een speler die kermend van de pijn op de groene mat lag. De helende handen van Gerard van de Weer zorgden regelmatig voor wonderen, want even later sprintten onze spelers weer als jonge kieviten over het veld.

De waterzak en de spons waren zijn trouwe metgezellen. In ons jubileumboek, dat ik hem in oktober persoonlijk overhandigde en waarin hij trots kon vertellen over zijn band met Quick’20, kwam hij nog met treffende cijfers.

 

40 keer 40 wedstrijden, 1600 wedstrijden totaal.

50 kilometer aan tape

400 liter massageolie

 

Wie kan hem dat nazeggen? Elk week kwam hij vier per week vanuit zijn woonplaats Weerselo naar sportpark Vondersweijde. Meestal met de auto, regelmatig met de fiets. Want Gerard hield er ook van om die prachtige wedstrijd nog even na te beschouwen in het clubgebouw. Of om op de donderdag te genieten van de gezelligheid op dé clubavond van Quick’20.

 

Begonnen als stagair

 

Gerard van de Weer meldde zich in 1979 als stagiar bij Quick’20. Dat hij het uiteindelijk zo lang zou volhouden, had hij zelf waarschijnlijk ook niet verwacht. ‘Quick is mijn club, Quick is mijn leven’, zei hij in het jubileumboek. Hoeveel spelers kreeg hij wel niet op de massagetafel? Het waren er veel, heel veel. In zijn massageruimte, zijn domein, zag het er altijd ordelijk, schoon en strak uit.

Vaderfiguur

 

De spelers kwamen niet alleen met een dikke knie of pijnlijk enkel bij hem, Gerard was voor hen ook een vertrouwenspersoon. Een vaderfiguur waar ze hun verhaal kwijt konden. Integer, loyaal en iemand die zijn kwaliteiten kende: dat was Gerard van de Weer. Het maakte hem uitermate geliefd bij spelers, trainers en begeleiders. Maar ook bij de fysiotherapeuten Jos van der Meché en Ger Kamphuis, ze liepen met hem weg.

 

 

Verdiende waardering

 

Toen hij merkte dat hij zijn snelheid met zijn kenmerkende korte beentjes niet meer kon halen, besloot hij er een punt achter te zetten. Veelzeggend was dat er tijdens zijn door oud-spelers georganiseerde afscheidsfeest in zaal Rouwhorst – in september 2019 – zoveel oud-spelers en -trainers van de partij waren. Hij kreeg een prachtig beeld dat alles zei over zijn passie. Het was een verdiende waardering voor een gouden kracht in de Quick-familie.

Gerard en zijn vrouw Trudy hadden hun huis in Weerselo verkocht om samen te gaan genieten in hun gloednieuwe appartement in Oldenzaal. Helaas is het hun niet gegeven, want ook Trudy is ernstig ziek.

 

Wij wensen Trudy en de kinderen Iwan en Mascha en hun partners alle sterkte toe om dit verlies te verwerken.

 

Engelbert Heideman

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube