Nieuws

Rondje langs de velden op het internationale U11-toernooi

vrijdag 7 juni 2019 - Algemeen


De een tekent zijn eerste contract bij Ajax na uitgeroepen te zijn tot grootste talent van de opleiding (Naci Ünüvar, nu 15), de ander, Hannibal Mejbri (16), wordt in verband gebracht met een transfer van Monaco naar Manchester United. De gemeenschappelijke deler? Beide spelers speelden ooit op het internationaal U11-toernooi bij Quick’20. Ook een mooie mogelijkheid voor mij om de talenten van morgen te bekijken.

 

Speelstijl

De eerste wedstrijd die ik zag was van FC Barcelona U11 tegen de leeftijdsgenoten van KRC Genk. Uiteraard moet je Barcelona een keer gezien hebben, wanneer ze op bezoek komen in Oldenzaal. Het was het bekende Barcelona/Spaanse tiqui-taca-voetbal. Bijzonder dat deze speelstijl bij deze leeftijdsgroep al herkenbaar is. Toch waren het vooral korte passes met niet al te veel gevaar, vergelijkbare kritiek die ook de Spaanse ploeg te verduren kreeg in de afgelopen jaren. Voor mijn gevoel waren er ook veel momenten waar spelers juist de bal langer moesten vasthouden en/of een dribbel konden inzetten. Creativiteit die je wat mij betreft moet stimuleren (in de jongste jeugd). Liever balverlies na een mislukte 1-vs-1, dan een te vroege pass. Genk was de betere ploeg en had bovendien heel veel leuke spelers om naar te kijken. Extra mooi om in het achterhoofd te houden dat bij Genk de jeugd ook daadwerkelijk de kans krijgt in het eerste elftal.

 

FC Nordsjælland

Een andere ploeg die indruk op mij maakte was het Deense FC Nordsjælland. Hoewel het elftal over veel spelers beschikte die fysiek minder ver waren dan tegenstanders, lukte het de ploeg om delen van de wedstrijd te domineren met verzorgd positiespel. Zo ook tegen het fysiek verdere Everton op de tweede speeldag. Ook FC Nordsjaelland staat net als veel aanwezige teams bekend om de flinke doorstroom van de jeugd naar het eerste elftal. De gemiddelde leeftijd bij FC Nordsjælland lag in het afgelopen seizoen rond de 21 jaar en de selectie bestond voor 88% uit eigen opgeleide spelers uit Denemarken en Ghana. Voor volgend seizoen is het streven dat de selectie wordt samengesteld uit 100% eigen opgeleide spelers. Een mooie club om beleidstechnisch een voorbeeld aan te nemen, zowel als betaald voetbalorganisatie, als een amateurvereniging zijnde.

 

 

Gevaar

Ik heb heel veel goede voetballers gezien, maar ik vind het niet verstandig om de namen van deze jongens openbaar te publiceren. Jongens van zo’n 11 jaar gaan namelijk nog veel tegenkomen op weg naar het eerste elftal. Denk bijvoorbeeld alleen al eventuele groeiproblemen, (zware) blessures en de pubertijd. Daarnaast vind ik het niet slim om jongens op deze leeftijd al de hemel in te prijzen, vanwege de bijkomende druk en verwachtingen die de jonge voetballer als zwaar kan ervaren. Talent is voor een deel aangeboren, maar de rest is maakbaar én trainbaar, geloof ik.

 

Scouting

Mede daarom vind ik het ook niet verstandig om op deze leeftijd al te scouten. Want scouts waren ook deze editie weer aanwezig. Ik weet dat veel clubs zo denken, maar ook dat ze bang zijn om de boot te missen. Ze zitten in de spagaat die betaald voetbal heet. Ethisch af en toe onverantwoord, maar waar het economische belang altijd de belangrijkste zal zijn. Net die ene speler missen die later bij de concurrent furore maakt. Een reden dat BVO’s zelfs al teams, voetbalscholen en bijeenkomsten hebben voor nog jongere leeftijden dan 11 jaar. Zo kwam onlangs een elftalfoto van de Manchester City onder de 5-jaar eliteselectie in de media. Een kwalijke zaak, als je het mij vraagt.

 

Genieten

Toch was het ook dit jaar weer bij vlagen genieten. Het is heel mooi om te zien hoe balvaardig sommige spelers al zijn op zo een jonge leeftijd. Laten we hopen dat dit fantastische, door vrijwilligers-georganiseerde toernooi nog lang in deze vorm mag bestaan bij Quick’20 in Oldenzaal.

 

Wes Beuvink

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube