Nieuws

De Stille Kracht van Quick’20

donderdag 15 februari 2018 - Algemeen


Tekst: Gerard Rake

In gesprek met Rudi Verdam, de constante factor als de wasman van Quick’20. Lid en vrijwilliger vanaf 1 februari 1990 en in 2015 gehuldigd voor 25 jaar vrijwilligerswerk bij Quick’20. Ook is hij al 60 jaar lid van De Tubanters uit Enschede. Alle vrijwilligerswerk bij Quick’20 doet hij onder zijn motto: “iedereen moet met een glimlach de wasruimte verlaten”.

 

Op een rustige donderdagmorgen is Rudi bereid gevonden voor een gesprek voor het clubblad Zwart Op Wit. Hij houdt er op zich niet van in de belangstelling te staan en slaat daarom verzoeken van redacteurs van andere bladen af voor interviews. Voor ons clubblad maakt hij graag een uitzondering en daarom staat hij daarin voor de tweede keer in negen jaar in de schijnwerpers.

 

Vroeger
Rudi is 500 meter van het Diekmanstadion geboren, vroeger de thuishaven van FC Twente. Hij speelde bij de Tubanters en was van jongs af supporter van FC Twente en heeft nog steeds twee jaarkaarten. Met zijn vrouw of één van zijn kleinzoons bezoekt hij alle thuiswedstrijden. De verhuizing naar Oldenzaal in de jaren 80 had te maken met zijn werk als ambulancechauffeur, waar hij ongelooflijk veel heeft meegemaakt. Trieste zaken waar hij niet meer over praat. Eenmaal in Oldenzaal leerde hij Quick’20 kennen omdat zijn twee zonen er gingen voetballen.

 

Wassen
Dit doet Rudi al vanaf zijn 55e jaar bij Quick’20 toen hij gebruik kon maken van de VUT-regeling. Er staat een vrijwilligersvergoeding tegenover, maar die term is betrekkelijk als je ziet hoeveel tijd in deze functie gaat zitten en ook wat hij naast het wassen nog meer doet binnen onze vereniging. Per week is hij er gemiddeld 30 uur mee zoet en in de prachtige wasruimte heeft hij twee wasmachines ter beschikking, de ene is voor de witte en de andere is voor de bonte was. Ook is er een droogtrommel. Zaterdags draait de wasmachine de hele dag door van 07.00 uur tot 17.30 uur. In het hoogseizoen wordt er dan gewassen voor de tien elftallen van de Fabri League die vrijdagavond spelen en voor de 1e selectie die dan traint. Ook wordt er op zaterdag vanaf 12.00 uur gewassen voor de selectieteams van de JO15 en de JO13. Zondags wordt er van 7.30 tot 12.00 uur gewassen voor de JO19 en JO17 selecties en voor Zaterdag 1 en ’s middags voor het 1e en/of 2e Zondag als ze thuis spelen. Maandags is er dan de was voor het 1e en/of 2e Zondag als ze uit hebben gespeeld. Rudi is er doordeweeks altijd op maandag , woensdagen vrijdag van 07.00 tot 12.00 uur om alle andere was te doen, waaronder trainingskleding.

Last van kunstgras”grös”korrels heeft de wasman nooit gehad. Zowel niet bij de oude kunstgrasvelden 3 en 4 als de nieuwe die er nu liggen en ook niet van dat op veld 2. Ouders klagen misschien de wasmachines bij Quick’20 hebben bredere leidingen en dat voorkomt narigheden. Wel moet hij zijn wasdomein geregeld aanvegen omdat de korrels wel op de vloer achterblijven. Maar dat hoort erbij.

 

Toeschouwer/Groepsleider/Leider/Scheidsrechter
Hij keek naar het voetbal van zijn zoons en werd al gauw gevraagd voor activiteiten voor de club. Eerst keek hij de kat nog uit de boom, daarna was hij vanaf 1992 eerst groepsleider van de C en vervolgens van de B-groep (nu JO15 en JO17). Hij was jaren als leider bij B2 een vast koppel met trainer Hans Tulp en leider Ruben Oude Luttikhuis. Na het seizoen 2013-2014 is hij daarmee gestopt. Tegenwoordig kijkt hij op zaterdagmorgen naar zijn kleinzoons Matz (12) en Kick (10) die om 9.45 en 11.15 thuis spelen. “Alleen kijken en niet mee bemoeien”, zegt hij. Zondags kijkt hij bijna altijd naar de thuiswedstrijden van de hoofdmacht. Scheidrechter is hij al heel lang en hij heeft het “fluiten” de laatste jaren verplaatst van de lagere seniorenteams naar de Dames op Zondag eens per 14 dagen en op Zaterdag de MO15 en MO17.

 

Assistent Jos Damink
Tussen het wassen door doet Rudi allerlei klusjes bij Quick en vooral bij de zeer geslaagde renovatie van ons stadion heeft hij veel geholpen. Bijvoorbeeld bij het helpen van de oud ijzerhandelaar, die veel nuttig materiaal bij Quick kon ophalen. De renovatie rondom en van het hoofdveld is een goede zet geweest zegt Rudi,” we hebben er veel profjt van”. Hij doet veel samen met Jos, onze terreinbeheerder. Dat is de reden dat hij door Quick mensen zijn assistent wordt genoemd. Samen zorgen ze voor het plaatsen van de geluidsinstallatie bij toernooien en bij het schoolvoetbal. Op vrijdagavond worden de doeltjes klaargezet voor het vier tegen vier voetbal op zaterdagmorgen en doordeweeks zorgt Rudi dat de hoekvlaggen op de velden staan. Consul is hij op zondagmorgen samen met Jos voor het hoofdveld en voor de velden 6,7 en 8, die allen grasvelden zijn. Ook valt hij in op zaterdag als iemand van de Commissie van Ontvangst niet op komt dagen of op het laatste moment wegens ziekte is verhinderd en dan toont hij zich een manusje van alles.. Hij is nergens te beroerd voor en verricht allerlei hand- en spandiensten op Sportpark Vondersweijde.

 

Normen en Waarden
“Quick’20 is een fijne club, waar ik waar ik goed bij pas. De Normen en Waarden staan er hoog in het vaandel. Ik voel me hier thuis. Voor hoogstens de maximale vrijwilligersvergoeding lukt het Quick’20 al lang zo hoog mogelijk te spelen op amateurniveau. De spelers van Zondag 1 trainen drie keer per week en moeten elke zondag vrij houden met 34 wedstrijden in de Derde Divisie, evenveel als die in de Eredivisie. De jeugd van tegenwoordig verschilt weinig met die uit de vorige eeuw. Ondeugende dingen gebeuren er nog steeds en zolang dat binnen de grenzen van het toelaatbare blijft is dat prima”. Vernielingen moeten uiteraard niet worden getolereerd en hij heeft een hekel aan vechten.

 

Hoe lang ga je nog door?
Rudi: “Nou ik heb nog altijd veel plezier in alles wat ik doe bij Quick’20, en iedere klant moet met een blij gezicht de wasruimte verlaten. Ik krijg er ook veel vragen over zoekgeraakte shirts en keepershandschoenen en over gevonden voorwerpen. Ik probeer de mensen altijd te helpen en ik ervaar dat dit en ook het wassen zelf zeer gewaardeerd wordt door iedereen. Ouders moet je blij maken. Ik heb een contract voor onbepaalde tijd en bij een goede gezondheid ga ik minimaal nog zeven jaar door tot mijn 75e levensjaar.”

 

Passpoort

Naam:    Rudi Verdam
Lid sinds:   1 februauri 1990
Vrijwilliger sinds:  1 februauri 1990
Functie:   Toeschouwer, Groepsleider,Leider, Scheidsrechter
Motto:    Iedereen moet met een glimlach de wasruimte verlaten
Status:   46 jaar gelukkig getrouwd met Diny. Dat is best een felicitatie waard en de redactie wenst jullie nog  veel gelukkige jaren samen.

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube