Nieuws

Nieuwe richtlijnen en spelregels KNVB

vrijdag 21 april 2017 - Jeugd


Pupillenvoetbal op de schop

In het amateurvoetbal worden vanaf komend seizoen nieuwe wedstrijdvormen voor pupillenvoetballers geïntroduceerd. Uitgangspunt is plezier en ontwikkeling. De veranderingen worden in twee fasen ingevoerd. De jongste spelers tot en met U9 zijn als eerste aan de beurt. U10 tot en met U12 gaan vanaf seizoen 2018/19 spelen in de gewijzigde nieuwe vorm.

Wat?

De pupillen U 8 en U9 spelen op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden. U6 en U7 blijven in onderling verband kleine partijtjes spelen. Het advies van de KNVB  is o de kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4.

Het seizoen daarop starten de teams van U10, U 11 en U12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen we de tijd om de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren.

Waarom?

Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste vormen zijn voor optimaal voetbalplezier en ontwikkeling voor spelers van vijf tot en met elf jaar. Kleinere veldjes en spelen in kleinere teams leiden tot meer balcontacten, samenspelen, meer dribbelen, schieten, passen en scoren. Het veld en spel sluiten beter aan op de belevingswereld van een kind. In België, Duitsland, Spanje, Denemarken en Engeland wordt al veel langer met kleinere teams op kleinere velden gevoetbald.

De stand en ranglijst

Bij de U8 en U9 worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden. Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal. Vooral ouders hebben interesse in een ranglijst, wat tot onnodige spanningen en onplezierige situaties kan leiden. Wedstrijden winnen blijft van belang. De uitslagen worden wel gebruikt om teams van dezelfde sterkte tegen elkaar te laten spelen  zodat kinderen iedere week op het niveau voetballen dat bij ze past.

Voor praktische informatie kunt u terecht bij de jeugdcommissie. Meer informatie is te vinden in de schema’s op de website en op de site van de KNVB. Onder pupillenvoetbal kunnen verschillen informatiefolders worden gedownload.  De handigste is: (http://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/23190)

 

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube