Nieuws

Levensgenieter met het hart op de tong – Op de middenstip Eddy Gelhever

dinsdag 10 januari 2017 - Algemeen


Eddy Gelhever (55) nam op de algemene ledenvergadering van afgelopen november afscheid als bestuurslid. Maar dat betekent niet dat hij zijn favoriete club loslaat. In deze nieuwe interviewserie ‘Op de middenstip’ vragen we hem de kleren van het lijf.

Door Engelbert Heideman

 

Maar eerst even naar de ledenbijeenkomst in het clubgebouw eerder dit jaar. De vergadering waarin Eddy Gelhever bekendmaakte dat hij het mooi geweest vindt. En plaats maakt voor zijn opvolger Frank Weusthof. ‘Ik vind het mooi geweest’, vertelt Eddy. ‘Ik ben momenteel erg druk met mijn bedrijf Meesterwerk. Maar ik vind acht jaar ook een mooie periode. Dan is het wel een keer tijd voor fris bloed.’ Gelukkig voor Quick’20 verdwijnt hij niet uit het zichtsveld. Immers: behalve dat hij als initiatiefnemer van de Quick School/FC Noaber ook nog altijd voorzitter is, is hij ook nog altijd samen met John Brand leider van het JO19 (A3)-elftal. ‘Het elftal waar mijn zoon in speelt, dat team begeleiden we al de hele jeugd’. Daarnaast gaat Eddy zich inzetten voor het eeuwfeest van Quick’20 in 2020. Zelf voetbalde Eddy Gelhever actief bij Quick’20 en bij twee verenigingen (Helpman en VVK) in het Groningen waar hij studeerde en werkte. Toen hij bij Quick’20 in het 24e voetbalde, werd hij door Tonnie Visscher gevraagd om zitting te nemen in de Vrijwilligerscommissie. ‘Marcel Droste was toen voorzitter en vroeg mij na anderhalf jaar of ik het wilde overnemen. Zo kwam ik dus ook in het bestuur.’ Eddy is getrouwd en vader van een dochter en een zoon.

Quick’20 of FC Twente?

Eddy: ‘Breng je mij meteen al aan het twijfelen. Laat ik het zo zeggen: bij wedstrijden van Quick ben ik niet nerveus, maar bij FC Twente wel. Ik heb mijn jaarkaart vorig seizoen opgezegd, vanwege alle trammelant. Ik denk dat ik er in de toekomst wel weer eentje neem. En als wedstrijden dan samenvallen met Quick, ja dan ga ik naar FC Twente.’

 

Vrijwilliger of sponsor?

‘Als je lid bent van een club moet je je ook nuttig willen maken, vind ik. Ik ben altijd graag actief geweest. Sponsors zijn belangrijk, maar vrijwilligers vormen het hart van de club.’

 

Zwart of wit?

‘Wit. Zwart is toch een beetje een rouwkleur en ik ben een vrolijk mens. Als ik chagrijnig ben, dan weet je het meteen.’

 

Natuurgras of kunstgras?

‘Is een afweging tussen je voetbalhart en het verstand. Mijn hart zegt natuurgras, want dat blijft het mooiste wat er is. Heerlijke slidings maken op een veld dat nat is. Maar als Quick’20 verstandig is, moet je ook op het hoofdveld misschien wel kunstgras leggen in de toekomst.’

 

Beste voetballer van Quick’20 ooit?

‘Rene Roord. Technisch een prachtige voetballer, die door een zware blessure helaas op jonge leeftijd al moest stoppen met betaald voetbal. Anders had hij het nog veel verder gebracht. En hij heeft natuurlijk ook veel voor onze club betekend.’

 

Umberto Tan of Jeroen Pauw?

‘Doe maar Tan. Je merkt dat ik twijfel, want eigenlijk vind ik ze allebei niet geweldig. Het wordt steeds meer hun eigen ego-show in plaats van dat het draait om de mensen die aan tafel zitten. Ik kijk trouwens niet veel tv, hoewel ik wel net Netflix heb ontdekt. Zo’n serie Narcos over Pablo Escobar kijk ik dan wel weer.’

 

Johan Derksen of Wilfred Genee?

‘Johan Derksen. Ik houd wel van dat cynische, hij kan zo lekker over tegen aan schoppen. En laat duidelijk zijn dat hij wel weet waar hij het over heeft.’

 

Oldenzaal is voor mij…

‘Een warm nest. Ik ga hier niet weer weg. Ik heb totaal twaalf jaar in Groningen gewoond, maar ben hier het liefst. En eigenlijk bedoel ik daar Noordoost-Twente mee.’

 

Ik stem op…

‘D66. Ben in het verleden ook wel links georiënteerd geweest, maar de PvdA wordt er niet geloofwaardiger op. In Oldenzaal stem ik ook D66 of WG, en dat heeft dan vooral te maken met de mensen die erin zitten.’

 

Als ik moet bezuinigen, dan doe ik dat op…

‘Boodschappen en uitgaan. Niet op vakanties in elk geval. Ik ben een kampeerder, we hebben nu een camper gekocht. Prachtig om daarmee op pad te gaan. De kinderen mogen nog wel mee, maar nu bepalen wij. Landen als Schotland en Noorwegen staan op mijn lijstje.’

 

Ik geef het meeste geld uit aan…

‘Sport. Tennis, fietsen en Quick’20. En natuurlijk ook wat er verder bij komt kijken, zoals een biertje in de kantine.’

 

Als ik burgemeester van Oldenzaal zou zijn, dan zou ik…

‘Mij gaan inzetten voor de zorg voor ouderen. En zorgen dat er meer werkgelegenheid komt. En ook meer scholing voor de doelgroepen die het zwaar hebben.’

 

Uit eten of zelf koken?

‘Uit eten, gewoon lekker en gezellig. Ik red me trouwens zelf ook aardig in de keuken, winterkost en Italiaans krijg ik wel op tafel.’

 

Favoriet gerecht?

‘Nasi en erwtensoep.’

 

Bier of wijn?

‘Bier, ik ben een echte bierdrinker. Wijn drink ik zelden.’

 

Mark Rutte of Geert Wilders?

‘Rutte. De ideeën van Wilders stroken niet met die van mij. Hij naait Nederland op het verkeerde moment op, zoekt de groep op die kwetsbaar is. Rutte is een goed politicus. Ik heb eens op ons bedrijf een gesprek met hem gehad en dan kom je er wel achter dat je met hele slimme mensen te maken hebt.’

 

Twitter of Facebook?

‘Geen van beide. Een beetje op LinkedIn. Wel veel via mail en app natuurlijk, maar het liefst doe ik het nog gewoon via de telefoon. Zouden we bij Quick ook vaker moeten doen; soms gewoon even de telefoon pakken. Via de mail of app komt de boodschap vaak verkeerd over.’

 

Grootste angst?

‘Dat ik een auto-ongeluk krijg en daardoor gehandicapt word. Ik hoop nog heel lang fit te blijven.’

 

Krant of internet?

‘Krant, lekker de dag beginnen met het doorbladeren van de krant, heerlijk.’

 

Hoe moet Quick’20 het 100-jarig jubileum gaan vieren?

‘Het belangrijkste is dat we het groots gaan vieren, met alle leden. Vooral ook veel activiteiten voor de jeugd. Over het algemeen vind ik dat we als Quick’20 wel iets meer voor de jeugd kunnen organiseren.’

 

Als kind wilde ik graag worden…

‘Profvoetballer, wie niet? Maar mijn probleem was dat ik geen keuzes kon maken. Dus hing ik tot diep in de nacht in de kroeg en stond ik de volgende ochtend op het voetbalveld. Gaat niet echt samen, he. Maar ik heb er geen spijt van hoor, haha.’

 

Ik word blij van…

‘Gezelligheid met een leuke club mensen. Of dat nu vrienden zijn, of mijn vrouw en kinderen, gewoon lekker ouwehoeren onder het genot van een borrel. Ja, ik ben graag onder de mensen.’

 

Ik heb spijt van…

‘Ik heb soms een kort lontje. Het is door de jaren heen wel beter geworden, maar dat hart op de tong blijft wel natuurlijk. Ach ja, het is de aard van het beestje.’

 

Ik erger me aan…

‘Gezeur en ja-maar-gedrag.’’

 

Lijfspreuk?

‘Gewoon doen, aanpakken, met z’n allen.’

 

Wil je verder nog iets kwijt?

‘Wij hebben een hele mooie club en daar moeten we zuinig op zijn. De jeugdopleiding moet altijd prioriteit nummer 1 krijgen. Ik vind dat we onszelf soms wel voor de gek houden dat we het allemaal zo goed doen. Maar in de jeugd hebben we ook best problemen, bijvoorbeeld nu in de A- en B-jeugd. Dat we nu bijvoorbeeld geen JO19-2 (A2)-elftal hebben vind ik een erg slechte zaak, ik hoop toch echt dat we dat volgend seizoen weer herstellen.’

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube