Nieuws

Een zaterdag in het clubgebouw van kvv Quick’20

donderdag 5 januari 2017 - Algemeen


Door Karin Vis

Het is een hele organisatie, zo’n clubgebouw. De Clubgebouwcommissie, die bestaat uit vijf à zes leden, is er druk mee. Hans Loohuis is lid van deze commissie. Er zijn ongeveer vijftig vrijwilligers, die diensten draaien. Eens per drie maanden maakt Hans het rooster voor hen. Als ze willen ruilen, moeten ze in principe zelf voor vervanging zorgen. In de praktijk, vertelt Hans, gaat het toch vaak via hem. Maar iedereen is wel bereid iets voor elkaar te doen en over te nemen. Zelfs nu Hans in het ziekenhuis ligt, wordt er veel over en weer geappt via de groepsapp. Hans vertelt dat een club zoals Quick’20 per week 30 “schenk-uren” heeft, door de Gemeente vastgelegd. Die moeten verdeeld worden over alle dagen dat ons clubgebouw open is. Voor zo’n grote club is dat soms lastig. Op zaterdagmorgen wordt er om 07:00 uur al begonnen met de voorbereidingen voor die dag. Daarna gaan de diensten draaien. Er gebeurt veel in het clubgebouw. Het is een komen en gaan van veel kinderen en volwassenen. Vooral op zaterdag, de voetbaldag bij uitstek. En behalve de Quick-mensen komen ook de tegenstanders hier. Deze zaterdag is dat ook Thijmen. Thijmen van der Velde is 13 jaar en is de links voor van Avanti C-3. Hij heeft zijn wedstrijd al gespeeld en heeft tegen Quick gelijkspel behaald, 1-1. Een punt mee naar huis. Op de vraag wat hij nu doet in het clubgebouw, zegt Thijmen gevat: “eten!” (Domme vraag ook als je iemand een broodje ziet eten). En gelijk heeft hij, want van zo’n wedstrijd krijg je trek! Vanmiddag als ‘ie thuis is, gaat Thijmen huiswerk maken! Dat is voor zijn vader, die naast hem zit, goed om te horen.

Voor Jojanneke Varkevisser zit de kantinedienst er net op vandaag. Ze was aanwezig van 08:00 uur tot 13:00 uur en ze vindt dit vrijwilligerswerk in één woord “prachtig!” Je leert er veel mensen door kennen. Dat wil Jojanneke ook graag, want ze komt niet uit deze streek (kun je “hoarn”.). Ze is de liefde achterna gegaan en kreeg daar ook nog eens twee geweldige, bij Quick’20 voetballende, zoons voor niets bij! Zo belandde Jojanneke bij deze voetbalclub. Als je achter de bar staat op zaterdagmorgen, en je ziet rijen dik voor de koffiebar en het schap staan, moet je wel even “je kop erbij proberen te houden!” Jojanneke vertelt dat ze de jongste is van het hele clubgebouwteam en dat het leuk zou zijn wanneer er aanvulling komt van jonge dames en heren die deze gezellige vrijwilligersclub aan willen vullen. De dienst wordt om 13:00 uur overgenomen door een ander, die weer achter de bar staat tot 17:00 uur. En dan gaat de laatste ploeg aan de slag. Het wordt meestal erg druk, soms zelfs tot in de kleine uurtjes. Want bij Quick’20 kent de gezelligheid geen tijd! Dat geldt ook voor Riëtt Lammerts (51) en Henk Brill (61). Riëtt en Henk zijn partners en doen dit werk alleen samen! Dit paar ervaart hun kantinedienst als pure ontspanning op de zaterdagochtend. De hele week werken ze beiden 40 uur. Hun link met Quick’20 is dat Henks vader hier scheidsrechter is geweest. En Henk heeft “vroeger” zelf bij Quick’20 gevoetbald. Het kan dan ook niet anders dat zoon Joek ook hier voetbalt en ze ook nog eens vrijwillig supporter zijn. Logisch dat je de gezelligheid in het clubgebouw niet ver hoeft te zoeken. Hoe meer aanwezigen, hoe gezelliger het wordt. En dan is het moeilijk om als clubgebouwteam de deuren van het clubgebouw al te sluiten. De laatste clubgebouwteamleden beginnen om 17:00 uur. Dan staat er nog wel eens een jongedame van Dames 1 achter de bar cq het schap. We spreken wel een voetbalvrouw, Elke Kosse (27), maar ze heeft die avond geen dienst. Ze zit er met haar teamleden en coach Richard Hampsink (52). Wel vrijwillig, maar een beetje gedesillusioneerd. De coach met zijn aanvoerster zitten na te praten over de zojuist gepeelde wedstrijd tegen Berghuizen Dames 1. Elke en Richard balen beiden flink vanwege het gelijkspel dat ze hebben behaald. Het was niet nodig geweest. Dus uithuilen en opnieuw beginnen. “Maar we hebben twee dure punten laten liggen vanmiddag,” aldus beiden. Het clubgebouw van Quick’20 is er dus voor velen. Het belang van een goed georganiseerd clubgebouw is afhankelijk van vele vrijwilligers die diensten draaien en er allemaal, zonder uitzondering, veel plezier in hebben! Het zelfs ervaren als ontspanning.

Lijkt het jou ook iets om dit enthousiaste team aan te vullen? Neem dan contact op met het secretariaat van Quick’20: 0541-53.18.44 en vraag naar Desirée Broekman of Martin ten Hoopen. Mailen kan ook: vrijwilligers@quick20.nl Altijd doen!

Klik hier voor de Zwart op Wit

Recente nieuws items

Sitemap Ontwerp: buro BAM! | Technische realisatie: Brandcube